Monday, 2 May 2011

Mari mengenali ikan --> ikan layur

Assalamualaikum wbt...

Hari ni sy masak gulai kuning ikan layur....ni kiranye baru 1st time masak ikan ni. Sebelum ni mmg tak kenal pun ikan ni....kalau tgk sekali imbas, ingatkan ikan parang....tapi kalau tengok 2 atau 3 kali....ekor dia lain laa skit dari ikan parang....isi dia pun lain. Ikan parang banyak tulang, ikan layur tak....tapi nama pun ikan ...tulang tetap ada...hehehe...Isi dia sedap gak....kalau tak caya, boleh acu cuba try rasa...:)

sape-sape yang tak kenal ikan ni, sila tengok gambar kat bawah.




kalau tgk kat wiki, org jepun pun makan ikan ni - dimakan mentah (sashimi) atau dibakar. Diorang panggil ikan layur ni sebagai tachiuo. Orang Korea pulak menyebutnya sebagai galchi dan mengolahnya dengan digoreng atau dibakar. Ikan ini disukai karena dagingnya yang kenyal, tidak terlalu amis, tidak berminyak, serta mudah dilepas tulangnya.

No comments:

Post a Comment